Kérdések és válaszok

Bár mindkettőt vírus okozza, a megfázásnak és az influenzának különböző tünetei vannak. Az influenza hirtelen jelentkezik, míg a megfázás tünetei lassabban alakulnak ki.

A megfázás gyakran a torok fájdalmával kezdődik. Jellemzően 1-2 nap múlva jelentkezik az orrdugulás és orrfolyás, köhögéssel kísérve. Felnőtteknél a láz nem gyakori, de hőemelkedés előfordulhat. Megfázás esetén a gyermekek nagyobb valószínűséggel lázasodnak be.

Az influenza tünetei közé tartozik a láz, a torokfájás, a fejfájás, az izomfájdalom, a fáradtság, az orrdugulás és a köhögés. A legtöbb tünet 2-5 nap alatt fokozatosan javul, de nem ritka, hogy egy hétig vagy akár hosszabb ideig is rosszul érzi magát az ember.

A legtöbb ember évente 2-4 alkalommal fázik meg. A gyermekeknél ennél kicsit gyakrabban fordul elő, mert az ő immunrendszerük még nem olyan fejlett.

A megfázást vírusok okozzák. Az antibiotikumok csak a baktériumok ellen hatnak, a vírusok ellen nem hatásosak. Ráadásul a felesleges antibiotikum szedés károsíthatja az emésztőrendszer megfelelő működéséhez szükséges baktériumokat, valamint hozzájárulhat a kórokozók antibiotikum-rezisztenciájának kilakulásához is.

A kisebb gyermekek könnyebben fáznak meg, mert az immunitásuk még nem fejlődött ki a különböző vírusokkal szemben. Azok a gyermekek, akiknek idősebb testvérük van, és azok, akik közösségbe járnak, szintén többször fáznak meg. A megfázás a hidegebb hónapokban gyakoribb, mivel ilyenkor több időt töltenek zárt térben. A gyermekek az évek múlásával egyre kevesebbszer fáznak meg, mert az immunrendszerük erősebbé válik.

A megfázás okának (vírusfertőzés) kezelésére nincs gyógyszer. A legjobb, amit tehet, hogy a tüneteket kezeli, így azok kevésbé befolyásolják a mindennapok menetét. A tünetek általában az első 2-3 napban a legerősebbek, azután enyhülni kezdenek.

A megfázás bizonyos tüneteit, pl. a fejfájást és a lázat láz- és fájdalomcsillapítókkal lehet kezelni.

Az Otrivin termékcsalád tagjai között vannak olyan készítmények, amelyeket kifejezetten a gyermekek megfázás okozta orrdugulásának megszüntetésére, illetve orrmelléküreg-gyulladás esetén a pangó váladék kiürülésének elősegítésére fejlesztettek ki.

A megfázás ellen jelenleg nem létezik védőoltás. Bár influenza ellen van védőoltás, de annak a megfázásra nincs hatása.

A megfázás okának (vírusfertőzés) kezelésére nincs gyógyszer. A tünetek azonban hatékonyan kezelhetők.

 • Az orrdugulást csökkentő gyógyszerek segítenek az orrnyálkahártya duzzanatának megszüntetésében.
 • A hipertóniás tengervizes orrspray-k gyorsan és természetes módon segítik a zavartalan légzés visszaállítását.
 • A láz- és fájdalomcsillapítók enyhíthetik a különböző fájdalmakat és a lázat.
 • Igyon sok folyadékot! Kerülje a koffein-tartalmú italokat, mint például a kávé, a tea, vagy a kóla!
 • Kerülje a dohányfüstös helyeket!

A kérdés megválaszolásakor mérlegelje, hogy ha beteg, akkor nagyon nehéz a megszokott szinten teljesítenie! Emellett fertőzésveszélynek is kiteszi a környezetét, főleg ha a leginkább fertőző időszakban, azaz a megfázás első napjaiban van. Így, ha otthon marad, kisebb a valószínűsége annak, hogy továbbadja a betegséget. Az is megfontolandó, hogy a napi rutin folytatásával akár súlyosbíthatja is az állapotát, így még tovább tarthat a gyógyulása.

Röviden: nem. Vajon akkor mi az oka, hogy az emberek télen gyakrabban betegednek meg? Erre nincs egyszerű válasz. A megfázást kizárólag vírusok okozhatják. Amikor kint hideg van, akkor az emberek több időt töltenek zárt térben, egymással összezárva, így a vírusok könnyebben terjedhetnek. Az is bizonyított, hogy a vírusok terjedésének kedvez a fűtés miatti száraz levegő. Függetlenül attól, hogy kint hány fok van, a megfázást vírusok okozzák, nem pedig a kinti hőmérséklet.

Az allergia kifejezést használjuk arra a reakcióra, amellyel szervezetünk bizonyos ételekre és a környezetünkben jelen lévő anyagokra reagál. A legtöbb allergiát kiváltó anyag valójában ártalmatlan, és a rájuk nem érzékeny emberekre nincs hatással.

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely allergiás reakciót vált ki. Néhány a leggyakoribb allergének közül:

 • pollenek
 • poratka
 • penész
 • háziállatok szőre
 • mogyorófélék

Allergia akkor fejlődik ki, ha a szervezet immunrendszere az allergén megjelenésére úgy reagál, mintha az veszélyt (pl. fertőzést) jelentene a szervezet számára. Ilyenkor a szervezet ellenanyagot (antitestet) termel, hogy leküzdje az allergént, mely folyamatot immunválasznak nevezünk.

Amikor az érintett személy legközelebb újra kapcsolatba kerül az allergénnel, szervezete „emlékszik” a korábbi találkozásra, és még több antitestet termel. Ennek következményeként újból bizonyos kémiai anyagok szabadulnak fel a szervezetben, melyek allergiás reakciót váltanak ki.

A tipikus allergiás reakciók a szervezetben irritációval és gyulladással (például duzzanattal) járnak, melyeknek tünetei lehetnek:

 • orrdugulás
 • tüsszögés
 • köhögés
 • szem, orr vagy torok viszketés
 • könnyezés
 • zihálás
 • légszomj
 • asztma
 • ekcéma

Az allergiás reakció nem akkor fejlődik ki, amikor Ön az allergénnel először találkozik, hanem egy későbbi alkalommal.

Ez azért van, mert először ki kell fejlődnie az immunrendszer érzékenységének az adott allergénre, és csak utána lesz allergiás. Más szavakkal, az immunrendszernek az allergént (például állati szőr, pollen) fel kell ismernie, és meg kell jegyeznie. Ezt a folyamatot szenzibilizációnak hívjuk.

Fontos megjegyezni, hogy ezeket a tüneteket más betegség is okozhatja, ezért kérjen orvosától tanácsot, ha nem biztos azok okában!

Az asztma és az allergia gyakran fordulnak elő együtt. Az asztma a tüdőbe vezető főbb légutak (a hörgők) betegsége. Az asztmának több különböző típusa létezik. Az allergiás eredetű asztma az a típus, amelynek hátterében allergia áll (például pollenre vagy penészgombára).

Az asztmás roham folyamán három dolog akadályozza a légzést:

 • A légúti simaizmok görcsös összehúzódása miatt a légutak összeszűkülnek.
 • A légutak nyálkahártyája duzzadttá és gyulladttá válik.
 • A nyálkahártya sejtjei a normálisnál sűrűbb nyákot termelnek.

Ez megnehezíti a levegő ki- és beáramlását a tüdőbe, így akadályozza a légzést.

Ha asztmában szenved, és a tünetei súlyosbodnak, kérjük, azonnal forduljon orvoshoz!

Asztma kialakulhat például kezeletlen, elhanyagolt pollenallergia esetén. A pollenszezon előtt tanácsos felkeresni orvosát, aki megfelelő kezelést írhat elő Önnek. Az allergiás eredetű asztma esetében az is fontos, hogy lehetőleg kerülje az allergénnel való találkozást!

Az allergén specifikus immunterápia abban segít, hogy szervezete hozzászokjon az allergiás reakciót kiváltó allergén jelenlétéhez. Nem gyógyítja meg az allergiát, de idővel a tünetek javulnak, és az allergiás reakciók ritkábban jelentkeznek.

Az allergén specifikus immunterápia akkor lehet Önnek megfelelő, ha rosszul reagál a szájon át alkalmazott allergia elleni gyógyszerekre, vagy ha tünetei évente több mint három hónapig állnak fenn. Az allergén specifikus immunterápia esetén szervezetét fokozatosan, egyre nagyobb mennyiségben teszik ki az allergén jelenlétének, melynek hatására az allergénre adott immunválasz folyamatában változás következik be. A módosult immunválasz következtében az allergénnel való találkozáskor a szervezetben nem indulnak be az allergia tüneteit kiváltó reakciók, így képes lesz tolerálni az allergén jelenlétét, és az allergiás tünetek a terápia előrehaladtával enyhülni fognak. Kérjük, forduljon orvosához, ha többet szeretne megtudni az allergén specifikus immunterápiáról!

Sok függ attól, hogy mire és milyen mértékben allergiás. Általában az allergén specifikus immunterápia méhcsípés, pollenek, poratka, penészgomba és állatszőr által kiváltott allergia esetén működik. Az étel-, gyógyszer- vagy latexallergia esetén a hatása nem bizonyított.

Mindenekelőtt próbálja meg kerülni az Önnél allergiát kiváltó allergéneket, amennyire csak lehet! Légkondicionáló használatával például jobban távoltarthatja otthonától az allergiát okozó polleneket, speciális matraccal és párnahuzattal is védekezhet a poratkák ellen. Ha háziállatok szőrére allergiás, igyekezzen őket távol tartani lakhelyétől.

Szénanátha vagy más allergiás orrnyárkahártya-gyulladás következtében kialakuló orrdugulás és orrfolyás esetén az Otrivin Allergia adagoló oldatos orrspray hatásos készítmény a kialakult orrtünetek kezelésére.

Gyakori allergének:

 • pollen
 • penész
 • állati szőr
 • por
 • tengeri hal-, rák- és kagylófélék
 • tojás
 • latex

Mindezeken kívül rovarcsípések, ékszerek, kozmetikai anyagok, fűszerek és egyéb anyagok is kiválthatnak allergiás reakciót. Előfordulhat allergiaszerű reakció meleg vagy hideg időjárás, napfény vagy egyéb környezeti tényezők hatására is. Néha egy egyszerű dörzsölés (a bőr vakarása vagy durva simítása) is okozhat csalánkiütést.

A legtöbb ember esetében az allergia csecsemőkorban vagy gyermekkorban jelenik meg először. Az allergiás betegségek első helyen állnak a krónikus gyermekbetegségek között.

Bármelyik gyermek allergiássá válhat, de azoknak a gyermekeknek van nagyobb esélye rá, akiknek családjában előfordul allergia. A gyermekek a szüleiktől örökölhetik az allergiára való hajlamot, de csak néhányuknál alakul ki valóban betegség.

A gyermekkori allergia különböző formákban jelenhet meg, például:

 • bőrkiütés (atópiás dermatitisz vagy ekcéma)
 • szezonális vagy egész évben fennálló allergiás eredetű nátha
 • ételallergia
 • asztma

Az allergiás eredetű nátha vagy szénanátha a leggyakoribb gyermekallergia. Orrfolyást, orrviszketést, tüsszögést, orrdugulást és hátsó orrgaratfolyást eredményez.

Ha az allergia az év bizonyos időszakában jelenik meg (szezonális allergia), akkor Önnek valószínűleg pollenallergiája van. Tavasszal leginkább a fák pollenjei okoznak allergiát, nyáron a fűfélék és a gyomnövények a felelősek ezért. Ősszel a gyomnövények, elsősorban a parlagfű pollenjei okolhatók.

Ha tünetei egész évben, folyamatosan fennállnak (perenniális allergia), akkor Ön valószínűleg poratkára, állati szőrre, vagy penészre lehet allergiás. A szabadban a penész okozta allergia főleg késő nyáron és kora ősszel tetőzik, de egész évben okozhat tüneteket.

Ön akár több dologra is lehet allergiás, és lehet egyszerre szezonális és egész évben fennálló allergiája is. A tapasztalat azt mutatja, hogy az allergiás emberek általában több különböző anyagra is érzékenyek.

Az allergia kialakulására való hajlam általában örökletes, ami azt jelenti, hogy a génekkel továbbadható az utódoknak. Ugyanakkor az a tény, hogy Ön vagy partnere allergiás, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy gyermekeik is biztosan allergiásak lesznek.

A szülők adott allergiája nem feltétlenül öröklődik, bár ha mindkét szülő allergiás, nagyobb rá az esély, hogy gyermeküknél is kialakul.

Az allergia számos területen hatással van életünkre. Az eldugult orr miatt az alvás nem zavartalan, így napközben Ön álmosnak, levertnek érezheti magát.

A fejfájások hátterében állhat allergia is, de a legtöbb esetben nem ez a jellemző. A fejfájás okának tisztázása érdekében keresse fel kezelőorvosát, mielőtt allergológushoz fordulna!

Az orrmelléküreg-gyulladás az orrmelléküregeket (szinuszokat) borító nyálkahártya gyulladását vagy fertőzését jelenti.

Az orrmelléküregek - arcüreg, homloküreg, rostasejtek és iküreg - az orrüregbe nyílnak, és többek között a tüdőbe jutó levegő hőmérsékletének és páratartalmának szabályozását segítik. Az orrmelléküregekben természetes módon termelődő nyálka kis járatokon keresztül jut az orrba. Akkor alakulhat ki orrmelléküreg-gyulladás, ha a kivezető járatok a nyálkahártya duzzanattól elzáródnak, és a váladék nem tud kiürülni az adott orrmelléküregből, ami gyulladáshoz vezet. Az orrmelléküregek gyulladása gyakran megfázást követően alakul ki. Leggyakrabban a felső állcsontban lévő orrmelléküregek, vagyis az arcüregek érintettek.

Orrduguláshoz és orrfolyáshoz társuló arctáji nyomás és/vagy feszítő fájdalom érzése esetén erős a gyanú, hogy orrmelléküreg-gyulladása van. Előfordulhat, hogy lehajlás, vagy a fej mozgatása közben fokozódik az arcban a fájdalom- és a nyomásérzet.

Az orrmelléküreg-gyulladás gyakori tünetei közé az alábbiak tartoznak:

 • fájdalmas és érzékeny orrmelléküregek
 • orrfolyás
 • orrdugulás
 • láz
 • fejfájás
 • rossz lehelet
 • sűrű orrváladék
 • köhögés

Orrmelléküreg-gyulladást okozhatnak:

 • vírusok
 • baktériumok
 • allergia
 • mechanikus akadályok

A leggyakoribb okai ugyanazok a vírusok, amelyek a közönséges náthát okozzák. Allergiás orrnyálkahártya-gyulladásban (allergiás rinitiszben) szenvedő személyek közül sokaknál fennáll a kiújuló vagy hosszan tartó orrmelléküreg-gyulladás valószínűsége. Az orrpolipok, az idegentestek (rendszerint gyermekeknél), az orr anatómiai problémái, például az orrsövényferdülés, illetve egyéb állapotok szintén elzárhatják az orrjáratokat, ami növeli az orrmelléküreg-gyulladás kockázatát.

Az orrmelléküreg-gyulladás kialakulásának esélye több módon csökkenthető.

 • A lehető leghamarabb kezdje kezelni a megfázás vagy allergia okozta orrdugulást! Ez segíthet megelőzni az orrmelléküregek kivezető járatainak elzáródását, a váladékpangás kialakulását és a pangó váladék baktériumokkal történő felülfertőződését.
 • Kerülje az érintkezést olyan személyekkel, akik náthásak vagy más, vírusos felső légúti fertőzésük van! Ha mégis kapcsolatba kerül ilyen személyekkel, gyakran mosson kezet, különösen a fertőzött személyekkel való érintkezés után!
 • Otthonában és munkahelyén kerülje a cigaretta-, szivar- és pipafüstöt! A füst az orr- és az orrmelléküregek nyálkahártyájának gyulladását és irritációját okozza.
 • Ha allergiás, kerülje az allergiás reakciókat kiváltó tényezőket!
 • Kerülje a száraz levegőt! A levegő páratartalmának növelése érdekében fontolja meg párásító készülék használatát, otthon és a munkahelyén egyaránt!

Általánosságban elmondható, hogy a heveny orrmelléküreg-gyulladást ugyanúgy lehet megelőzni, mint a megfázást. A legjobb tanács, hogy éljen egészséges életmódot: ne dohányozzon, mozogjon rendszeresen, fogyasszon egészséges, vitaminban gazdag ételeket, legyen sokat szabad levegőn, aludjon sokat, korlátozottan fogyasszon alkoholt, és kerülje a stresszt!

Szövődménymentes esetekben az orrmelléküreg-gyulladás tünetei néhány napon belül enyhülni kezdenek. Az orrmelléküreg-gyulladás lehet heveny (más szóval akut, azaz hirtelen jelentkező) vagy idült (más szóval krónikus, azaz hosszan tartó).

Ha azonban a gyulladás nem múlik el teljesen, és az orrmelléküreg-gyulladás tünetei (pl. az orrmelléküregek erős fájdalma, fejfájás, láz és sűrű orrváladék) nem javulnak, vagy esetleg rosszabbodnak, lehet, hogy idült orrmelléküreg-gyulladása van, amelynek hátterében akár baktériumfertőzés is állhat, és antibiotikum-kezelésre is szükség lehet. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulnia!

Az orrmelléküreg-gyulladások kezelésének fontos részét képezi a megfelelő orrlégzés biztosítása, a nyálkahártya duzzanatának csökkentése, hogy a melléküregek kivezető járatai szabaddá váljanak és a pangó váladék kiürülhessen. Az orr vagy az orrmelléküregek eldugulása esetén például használhatja az orrdugulást megszüntető, orrcsepp és orrspray formájában kapható Otrivin készítményeket az orrmelléküreg-gyulladás tüneteinek enyhítésére.

Az antibiotikumok a vírusos fertőzések esetén hatástalanok, ezért a vírus okozta orrmelléküreg-gyulladás esetén nem várható tőlük javulás. A baktériumok okozta orrmelléküreg-gyulladás azonban antibiotikumokkal kezelhető. Néhány nap múlva valószínűleg jobban fogja érezni magát, de egyes tünetek akár több hétig is jelen lehetnek. Idült orrmelléküreg-gyulladás esetén előfordulhat, hogy hosszabb ideig kell gyógyszert szednie.

Az orrmelléküreg-gyulladás kezelésére leggyakrabban az alábbi gyógyszerek valamely kombinációját alkalmazzák:

 • orrdugulást megszüntető készítmények, amelyek összehúzzák a kitágult apró vérereket, és csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatát;
 • fájdalom- és lázcsillapítók;
 • hurutoldó szerek, amelyek a váladékot fellazítják - elősegítve annak kiürülését;
 • a baktériumokat elpusztító antibiotikumok.

Orrmelléküreg-gyulladásra utalhat, ha a megfázás kezelése során a betegség lefolyása hullámzik. Ha az otthoni kezelés hatására először jobban érzi magát, de a tünetek ezután rosszabbodnak, akkor lehetséges, hogy orrmelléküreg-gyulladás alakult ki Önnél, és ezért további kezelésre is szüksége lehet, amelyet az orvosa határoz meg Önnek.

A legjobb az, ha kellemes szobahőmérsékleten tartózkodik és pihen, semmilyen megterhelő tevékenységet nem végez.

 • Igyon sok folyadékot!
 • Kerülje a dohányfüstös helyeket!
 • Használhat természetes hipertóniás tengervíz tartalmú orrspray-t, például Otrivin Natural Eukaliptusz-t, mely segít csökkenteni az orrjáratok duzzanatát, valamint a készítmény ezen túlmenően fellazítja a váladékot, és segíti a baktériumok és vírusok eltávolítását az orrból.

Azonnal forduljon orvosához, ha a tünetek – például az orrmelléküregek fájdalma, a fejfájás, a láz és a sűrű orrváladék – nem szűnnek, vagy súlyosbodnak!

Fontos szem előtt tartani, hogy a legtöbb vírusos felső légúti fertőzés (megfázás) orrdugulást okoz, ami az orrmelléküregeket is érintheti. Mivel az orrmelléküregek vírusos fertőzése jóval hosszabb idő alatt gyógyul meg, mint rendes esetben egy megfázás, ha a tünetei hosszabb ideje fennállnak, feltehetőleg vírusos orrmelléküreg-gyulladása van. Az ilyen vírusok fertőző képessége nagy, és valószínűleg másoknál is megfázást, annak következményeként pedig orrmelléküreg-gyulladást okozhatnak, ha a szervezetükbe jutnak.

A baktériumok okozta orrmelléküreg-gyulladás a leggyakrabban vírus okozta közönséges nátha szövődményeként jelentkezik. Bizonyos baktériumok felülfertőzhetik a gyulladt orrmelléküregekben pangó váladékot. Ezek az orrmelléküreg-gyulladást okozó baktériumok átjuthatnak egyik személyről a másikra, de nem okoznak fertőzést, ha a körülmények nem megfelelőek a számukra.

Otrivin 0,5 mg/ml oldatos orrcsepp: Ismert vagy feltételezett terhesség esetén ne használja az Otrivin 0,5 mg/ml oldatos orrcseppet!

Otrivin 1 mg/ml oldatos orrcsepp: Ismert vagy feltételezett terhesség esetén ne használja az Otrivin 1 mg/ml oldatos orrcseppet!

Otrivin 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray: Ismert vagy feltételezett terhesség esetén ne használja az Otrivin 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray-t!

Otrivin Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray: Ismert vagy feltételezett terhesség esetén ne használja az Otrivin Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray-t!

Otrivin Allergia adagoló oldatos orrspay: Terhesség és szoptatás ideje alatt az Otrivin Allergia adagoló oldatos orrspray nem alkalmazható.

Otrivin Plus 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml oldatos orrspray: Az Otrivin Plus 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml oldatos orrspray a terhesség ideje alatt nem alkalmazható, kivéve, ha kezelőorvosa ezt tanácsolja Önnek.

Otrivin Natural Eukaliptusz orrspray: Ne alkalmazza az Otrivin Natural Eukaliptusz orrspray-t terhesség vagy a szoptatás időszaka alatt!

Otrivin 0,5 mg/ml oldatos orrcsepp: A xilometazolin átjuthat az anyatejbe, ezért az Otrivin 0,5 mg/ml oldatos orcsepp szoptatás alatt csak gondos mérlegelést követően, orvosi javaslat alapján alkalmazható.

Otrivin 1 mg/ml oldatos orrcsepp: A xilometazolin átjuthat az anyatejbe, ezért az Otrivin 1 mg/ml oldatos orrcsepp szoptatás alatt csak gondos mérlegelést követően, orvosi javaslat alapján alkalmazható.

Otrivin 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray: A xilometazolin átjuthat az anyatejbe, ezért az Otrivin 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray szoptatás alatt csak gondos mérlegelést követően, orvosi javaslat alapján alkalmazható.

Otrivin Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray: A xilometazolin átjuthat az anyatejbe, ezért az Otrivin Menthol szoptatás alatt csak gondos mérlegelést követően, orvosi javaslat alapján alkalmazható.

Otrivin Allergia adagoló oldatos orrspay: Terhesség és szoptatás ideje alatt az Otrivin Allergia adagoló oldatos orrspray nem alkalmazható.

Otrivin Plus 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml oldatos orrspray: A szoptatás időszaka alatt az Otrivin Plus 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml oldatos orrspray nem alkalmazható, kivéve akkor, ha a kezelőorvosa úgy dönt, hogy a kezelés előnyei meghaladják a magzatra gyakorolt lehetséges kockázatok mértékét.

Otrivin Natural Eukaliptusz orrspray: Ne alkalmazza az Otrivin Natural Eukaliptusz orrspray-t terhesség vagy a szoptatás időszaka alatt!

Az Otrivin készítményeket mindig pontosan a betegtájékoztatóban vagy a használati útmutatóban leírtaknak megfelelően alkalmazza!

Az Otrivin orrspray-k használata:

 • Ne vágja le a szórófej tetejét. Az adagoló orrspray a használat előtti feltöltésre kész állapotban van.
 • Fújja ki az orrát.
 • Vegye le a kupakot.
 • Az első alkalmazás előtt a pumpa néhányszori lenyomásával töltse fel az adagoló pumpát, amíg egy teljes adag a levegőbe fúvódik. A későbbi alkalmazásokkor az adagoló spray pumpája már készen áll az azonnali használatra. Legyen óvatos, nehogy a permet a szemébe vagy a szájába kerüljön.
 • Tartsa a flakont függőleges helyzetben, hüvelykujját az aljához, a szórófejet két ujja közé helyezve.
 • Kissé hajoljon előre és illessze a szórófejet az egyik orrnyílásba.
 • Nyomja le a pumpát és ezzel egy időben szippantson egyet, hogy a permet egyenletes eloszlását elősegítse.
 • Végezze el a befúvást a másik orrnyílásba is a fenti módon.
 • Használat után törölje szárazra a szórófejet a kupak visszatétele előtt.
 • A fertőzés esetleges továbbterjedésének elkerülése végett csak egy személy használja a spray-t.

Az Otrivin Allergia orrspray használata:

 • Vegye le a védőkupakot.
 • Az első befúvás előtt végezzen próbafújásokat a levegőbe. Az orrába csak akkor fújja bele a szükséges adagot, amikor a próbafújások során már egyenletesen szórt permet jelenik meg a levegőben. A későbbiek során erre nincs szükség, az adagolós spray azonnal használható.
 • A fúvókát helyezze az orrnyílásába és a szórófejet egyszer, határozottan nyomja meg. A fúvókát még a nyomás felengedése előtt húzza ki az orrnyílásából.
 • A spray egyenletes eloszlásának elősegítése érdekében, a befúvás során az orron át lélegezzen be.
 • Helyezze vissza a védőkupakot.

Az Otrivin Natural Eukaliptusz orrspray használata:

 • Fújja ki az orrát.
 • Használat előtt rázza fel a palackot.
 • Távolítsa el az orrspray védőkupakját.
 • Az első használat előtt pumpáljon néhányszor a levegőbe, amíg egyenletes permet nem keletkezik. Legyen körültekintő, hogy a permet ne kerüljön bele sem a szemébe, sem a szájába.
 • Tartsa a palackot álló helyzetben: hüvelykujjával támassza meg a palack alját, mutató és középső ujjával fogja közre a fúvókát.
 • Hajtsa kissé előre a fejét, és helyezze a fúvókát az orrnyílásába.
 • A pumpát belégzés közben nyomja le, és finoman lélegezze be a permetet az orrán keresztül.
 • Ismételje meg a másik orrnyílásával is.
 • A készítmény hatása néhány perc elteltével észlelhető. Amíg a hatás ki nem fejlődik, ne fújja ki az orrát, hanem szükség esetén törölje meg.
 • Ezt követően kifújhatja az orrát, ha szükséges.
 • Higiénés okokból, a szennyeződés elkerülése végett:
  • Minden használat után forró vízzel mossa le a fúvókát, szárítsa meg és helyezze vissza rá a védőkupakot.
  • Az orrspray-t csak egy személy használja.

Az Otrivin orrcseppek használata:

 • Fújja ki az orrát.
 • Alkalmazás előtt próbálja ki a cseppentő használatát a helyes adagolás érdekében.
 • Döntse hátra a fejét amennyire kényelmes, vagy ágyban fekve lógassa hátra a fejét az ágy szélén.
 • Cseppentsen az orrnyílásba, és még tartsa fejét hátrahajtva egy rövid ideig, hogy az orrcsepp az orrában eloszoljon.
 • Amennyiben az orrcsepp teljes mértékben kifolyik az orrából, alkalmazza ismételten.
 • Amennyiben az orrcsepp egy része folyik csak ki az orrából, ne alkalmazza ismételten.
 • Végezze el a becseppentést a másik orrnyílásba is a fenti módon.
 • Használat után a cseppentőt törölje szárazra a tartályba történő visszahelyezés előtt.
 • A fertőzés esetleges továbbterjedésének elkerülése végett csak egy személy használja az orrcseppet.

Igen, az Otrivin család megfelelő termékeit használhatja gyermekeknél mind a megfázásos, mind az allergiás eredetű orrdugulás kezelésére.

Az Otrivin 0,5 mg/ml oldatos orrcsepp a gyerekek kezelése során gyorsan megszünteti a megfázásból, a szénanáthából vagy más allergiás eredetű náthából és az orrmelléküreg-gyulladásból eredő orrdugulást.

Az Otrivin 0,5 mg/ml oldatos orrcsepp 1-11 év közötti gyermekek számára javasolt. Nem alkalmazható 1 évesnél kisebb gyermekek esetében. 2 éves kor alatt csak orvosi ellenőrzés mellett, 2 és 11 éves kor között csak felnőtt felügyelete mellett alkalmazható!

Az Otrivin Allergia orrspray a 6 évnél idősebb gyermekek és serdülők légúti allergia, szénanátha és más allergiás orrnyálkahártya gyulladás (pl. háziporral, állati szőrrel stb. szembeni allergia) következtében kialakuló orrdugulás csökkentésére és orrfolyás enyhítésére szolgáló készítmény.